Posted on August 22, 2011

I Have To Get It Out (in Danish sorry)

The Danes are the luckiest people in the world. But even in paradise the world occasionally changes faster then the Eden Gardeners Inc can restructure the flower fields. Im sorry to put this out in Danish – but its national matter :)

Venture Capital i Velfærdsland

– ja det er jo åbenbart en selvmodsigelse. For vi har ikke ret mange mennesker i dette land som virkelig har prøvet og mærket hvad Venture Kapital er.

Jeg er meget inspireret/uinspireret af Børsens skriverier om Statens Vækstpakke og David Trads artikel idag i Berlingske (om USAs foundere der geninvesterer).

Lad mig starte med at understrege at det er godt at man giver iværksættere og virksomheder en hjælpende på alle tænkelige måder. Men vi bliver nok nødsaget til at skæve til Darwin – for ikke at begå den tåbelige fejl at give de dårlige frø for meget kunstgødning.

Iværksætteri er ikke noget man kan lave i små klubber – det kan ikke emuleres i danskernes favorit loger = foreningslivet. Der er nemlig ikke noget hygge over at bygge virksomheder – det er behård Darwinisme – KUN de allerstærkeste overlever – og vi ved det jo godt. Og det er umuligt at lave store gamechanging virksomheder –  på en politisk korrekt måde. Og det bliver ikke lettere af det faktum at 8 ud af 10 fejler – og pga velfærdsamfundets absolutte tag i mig – er det jo ligefør jeg mener at man skal passe på med at promovere iværksætteri.

MEN MEN – nu har Danmark en god mulighed for at benytte den tryghed der ligger i at have det rødbedefarvede pas – til at tænke frit og krøllet. Og det kan give nogle rigtig gode ideer. Men nu er ideer jo NUL værd – selvom vi næsten bilder og selv ind at Danskere bare tænker så stort at vi kan leve af ideer. Men lad mig understrege – til meget få erhvervslederes overaskelse: Det er det benhårde arbejde på den lange bane der gør forskellen – det er Ledelse, Salg, Salg, Produktion og så vil jeg påstå +75% kapital. Eller adgangen til kapital – i alle de forskellige stadier – her er en  meget simplificeret lille model:

NY VIRKSOMHED
A tidligt start – B pre ide – C post ide – D protype – E stifterne siger op – F de første salg skal etableres

VÆKST VIRKSOMHED
G finansiering af alle de store ordrer (fra de er i ordrebogen til de er leveret – og ikke mindst indtil kunden vælger at betale)

Alle disse kræver Kapital (det sker aldrig uden penge!!) – og men det kræver KLOGE PENGE. Hr Møller (Maersk) – er personligt nok ikke særlig stærk i A, B, C – men med hans kapital og alle de mennesker der findes i Mærsk – kan han hjælpe betydeligt senere i processen. Jeg mener at vi har nogle få menesker og de skulle tvinges :) (ligesom brandmænd der altid kan tvangsindkaldes – fordi de har nogle livsvigtige evner).

Her tænker jeg på folk som Frank Rasmussen i den tidlige ende A,B,C og Ib Kunøe til den senere del C, E,F,G. Her er folk som har skidt på fingerene – som ikke bare har arvet deres fars pumpefabrik. De har gjort det igen og igen – og istedet for at hælde milliarder i vækstpakker – kunne man give dem 1års skattefrihed og en tur op til dronningen. (Nu kender jeg ikke Frank så godt – men Ib ville gnække godt og grundigt i skægget og løbe dobbelt så stærkt – hvis Magrete skoddede smøgen i 5min og smed lidt sildesalat pa hans kravet). Selvklart for Danmark – og endnu mere for at vise sine skolekammerater fra Åbenrå at han faneme ka sit pis (OG DET KAN HAN).

Lad os nu stoppe med at skabe bureaukratiske VÆKSTFONDE – som er ledet af folk der har behov for et job. Jeg har følelsen på egen krop. Jeg ka ikke investere penge (fordi jeg kun lige er fri af min bankeråt) – men jeg har investeret min sjæl og min vågentid i 2 startups i de sidste 24 måneder. VÆKSTPenge skal placeres af folk der har personlig erfaring med at bygge virksomheder og financielt overskud til at tænke sig om. Og ikke folk der sidder med et Google Regneark og trykker på F5 for at se deres MANAGEMENT FEE (ledelsesgodtgørelse fra en fond) blive opdateret hver morgen. Og jeg bliver aldeles rasende – når mine fantastiske danske entreprenørvenner gang på gang ringer og siger: “Ja – vi kan sagtens få møder i London, San Fransisco og Singapore – men de danske fonde har ikke tid”. Tommy fra Podio klager aldrig – men han bliver ikke bestormet af DVCA(foreningen af Danske Venture kapitalister) medlemmer – men det blir han af internationale fonde. Heini fra Vivino har termsheets fra udlandet – men ka næsten ikke få møde i med DVCA. Og jeg kunne blive ved. Nu kan nogle fonde jo undsiges ved det faktum at de ikke har en krone i kassen. Jeg ved at Henrik Albertsen (en af Danmarks eneste rigtig succesfulde Venture Kapitalister) og Klaus i Nordic Venture Partners ikke har en bøjet femøre (fonden er tom) – ellers havde de selvklart ryddet bordet og nappet Podio, Vivino (ja – Tradeshift, Everbread, CPHSE – også selvom de ikke nåede toget på Skype – det var ellers damn close). Men det er desvære undtagelsen der bekræfter reglen. Der er sgu lim på stolene i DVCA – og alt for mange ser ud til at have allergi overfor FLYSÆDER. (Også når det gælder hvem der investerer i disse fonde – det er altid Danske/Nordiske pensionsmidler – ikke Harvards/Stanford Endowment Fund eller Guggenheim Partners, Steve Jobs, Bill Gates, Google…).

OG så kaster jeg op når jeg læser DVCA i Børsen:

En person fra DVCA – har givet den gas – og ytret at det er problematisk at KUN vœkstfonden og andre offentlige har fået statens vækstpenge. Og et interview er blevet givet..

Jeg er målløs over at dette ukoordinerede angreb paa Lars Nørby udvalget (Danmarks Vækstråd) – bliver fuldt op af en undskyldning i en leder i fredagens avis. Det er ligesom 99% af hvad der foretaget af danske fonde: ubetydeligt. Tænk engang at jeg er opvokset i et land hvor vi har alt – jeg har fået fluorskylning og speciallærere – man burde være ret stolt. Hvis man måler sig med de 5,7mia der slet ikke har vores levestandard – men selvklart har andre øjnet velfaerdsmodellen (og taget GRATIS delen ud af ligningen) og smuttet med den gule trøje.
Nu er vi fuxxxxx naet til at DVCA (Venture Capital foreningen) ikke tør vaere sure paa Regeringen (Lars N Udvalget). Det er udvanding når det gør mest ondt – man udvander sin sjæl når man ikke kan tage en ordentligt fight. Eller også er man for fin til det. Og for fin til at stå ved – at man i næsten alle DVCA fonde blot suger på lappen i offentlige institutioner og spiller politisk mundharpe for 95-99% af pengene. 1) Jeg syntes at Lars N udvalget har gjort et fantastisk job – specielt når man tænker på at ingen af dem har skabt noget der ligner en vækstvirksomhed fra NUL. Altså STARTET EN VIRKSOMHED fra STARTEN – hvor der bare lå en ide og ormede sig rundt på bordet og i stifternes hjerner. De kan ikke klandres for at tilgodese STATENS EGNE FONDE – DE ER JO SELV STATEN. 2) De fonde der spiser tudekiks og nu skriver offentligt undskyld på Børsens side 2 er nogle hyklere. Og så er de også så dårlige til at administrere penge og deres image at de ikke kan tiltrœkke penge fra en eneste investor udenfor de danske statskasser og eller – det nordiske pensionsmiljø. Og det er jo rystende. Endnu mere rystende er det at de ikke investerer i de bedste projekter. Jeg ser som sagt – den ene virksomhed efter den anden dampe til San Francisco – og blomstre med capital fra verdens sejeste Venture Fonde – og det er uden en eneste krone fra DVCA. Jeg har selv mœrket middelmådigheden – specielt efter min avis gik ned – og nu skulle alle fandme til at være skolelærere for mig (og ja ja – jeg fuckede up – det var dumt – men jeg er jo ikke død). Ja – det har endog været (og ER) sværere at fået møde med de enkelte fonde i DVCA som stadig har penge – end at mødes med Reid Hofmann, Tim Draper og John Door i SF. Jeg grifler ikke disse linjer for at få medlidenhed (det går fantastisk her i biksen) – jeg har fået en masse godt ud af at måtte over dammen. Men jeg er ærgelig over at se at vores fonde – offentlige som halvoffentlige ikke tager mere risiko – og ikke satser større.
Min Mor laver keramik – og det er hun ret dygtig til – men jeg syntes sku ikke vi skal støtte keramikere og frisører der vil “Go Global”.
Og NEJ dette er ikke en uopfordfret ansøgning til Brian Mikkelsen – jeg skal ikke administrere statens penge – det ka jeg slet ikke finde ud af.
De som sidder på statssubsiderne må ligesom DVCA oppe sig og vise de har bare EN enkel exit (salg af virksomhed) på over 1mio€ i sig  – vi er sku nød til snart at lave en ny Lego eller Maersk – ellers bliver der sku ikke statssubsideret fløde til venture kaffen.
HER ER DE SAA
Danmarks Vækstråd medlemsoversigt
Denne forsamling ka IKKE klantres noget – da de ikke aner hvad det vil sige at vaere LP i venture fonde og de har aldrig bygget noget fra STARTEN (koriger mig gerne).
 • Direktør og formand for Vækstforum Bornholm Lars Nørby Johansen (formand)
 • Direktør Anya Eskildsen, Niels Brock (personligt udpeget)
 • Tidligere koncernchef hos Danisco, Tom Knutzen (personligt udpeget)
 • Adm. direktør Merete Søby, Hitachi Data Systems (personligt udpeget)
 • Adm. direktør Johnny Hansen, Better Place Danmark (personligt udpeget)
 • Formand for vækstforum Ulla Astman Nielsen, Region Nordjylland
 • Formand for vækstforum Bent Hansen, Region Midtjylland
 • Formand for vækstforum Carl Holst, Region Syddanmark
 • Formand for vækstforum Steen Bach Nielsen, Region Sjælland
 • Formand for vækstforum Vibeke Storm Rasmussen, Region Hovedstaden
 • Borgmester Kirsten Terkilsen, Hedensted Kommune
 • Borgmester Erik Nielsen, Rødovre Kommune
 • Forbundsformand for Dansk Metal Thorkild E. Jensen, CO-Industri
 • Næstformand Lizette Risgaard, LO
 • Direktør Poul Scheuer, Dansk Industri
 • Direktør Christian T. Ingemann, Dansk Erhverv
 • Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet
 • Direktør Claus Søgaard-Richter, Landbrug og Fødevarer
 • Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri
 • Direktør Jørgen A. Horwitz, Finansrådet
Jeg hader folk der bare skyder og kritiserer uden at komme med løsninger – og jeg vil nævne Singpore som et eksempel hvor det gøres det rigtig succesfuldt. De pumper uanede mœngder af penge i Venture Fonde (men selvklart kun de bedste 20-30 i verdenen. Og Singapore har en Veakstfond lignende struktur som er sygeligt agressiv). De ringer til startups der ligner vindere – sender 2 businessclass biletter. Og saa viser de agressiv interesse (uden at love nogen form for investering) – de sælger sig selv benhårdt. De er ikke for fine til at bede om ordren.

BREAKOUT
Men det er jo ogsaa lettere når man som i Singapore – siger tingene som de er. “Morten, we are very clear about not copying the Danish model – we think that its about atracting talent to our country – not about subsidicing those who cant”…
Og jeg er jo alt for blød tåle at overhøre deres rabiate (men uheldigvis meget realistiske) ideer om at hjemløse familier selvklart får en bolig – MEN DET ER EN 1 VÆRELSES LEJLIGHED – som skal deles med en anden familie. For som de siger – “then there is a very clear incentive for everyone to get out and find your own place to live”. Wholly Moses der er hård kost høre om virkeligheden.
END BREAKOUT

Og jeg tror man ku laere noget – og jeg ved godt at vi ikke ka kopiere den form for elitetær ideologi. MEN kaereste piger og drenge i DVCA – kom nu op paa hesten – find nogle internationale LPs (de som investerer i fonde) og lav en masse telefon opkald og spis en masse frokoster med de unge (og gamle) spirende superstjerner som ka gøre Jer til succesfulde fondmanagers.
Vækstfonden og Danmarks mest mangtfulde iværksætter financier Direktør Christian Motzfeldt gør et meget fint job – og det er langsigtet ad helvede til – også selvom jeg har meget større forventninger til kaliberen af  de venture partnere han sætter i sine fonde – men nu er N. Nyholm kommet om bord – og det er en fantastisk start. Manden har jo faktisk – PRØVET AT SKABE EN VIRKSOMHED fra STARTEN. Nu skal han bare tvinge typer som Jimmy Maymann, Kunøe og Beebob Frank ind i systemet.
PS. Naar jeg omtaler DVCA – mener jeg DANSKE FONDE i DVCA – ikke norske olie drenge som Northzone….
PPS. Jeg tillader mig at have en holdning – selvom jeg ikke selv har en Venture Fond – fordi jeg i de sidste 24mdr har vaeret rundt med hatten i hånden og sunget og danset mine virksomheder til snart 50mio$ frisk Venture Funding. Og ja – jeg er hamrende stolt – men også pisse bekymret for om der overhovedet er en venture fond i Danmark om 5 år.
go dag